El passat dijous, 5 de març de 2020, a la seu del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (C/ Consell de Cent, 365) més d’un centenar de persones va assistir a la Jornada de Mercats Energètics 2020.

La jornada coorganitzada pel Grup de Gestors energètics (GGe) i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) va comptar amb la col·laboració d’ENGINYERS BCN i el suport de Factor Energia, Energy Tools, Solit Energia i GCT Plus.

Les primeres paraules van anar a càrrec de Miquel Darnés, degà d’ENGINYERS BCN que va posar de manifest la importància d’una bona gestió de l’energia per seguir transitant cap a un desenvolupament sostenible. Manel Torrent, director de l’ICAEN, que va fer palès que el 5 de març és el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica: cal utilitzar energies renovables, però cal créixer consumint menys energia, aquest és el repte i l’oportunitat. José Enrique Vázquez, president dels GGe, va agrair la gran assistència de persones a la jornada i el suport de les entitats patrocinadores.

La primera part de la sessió tècnica va anar a càrrec d’Oriol Xalabarder, president de l’Associació d’Empreses Elèctriques (ASEME) que va reflexionar sobre els preus de l’energia elèctrica i la seva evolució.

Seguidament, Emili Rousaud, vicepresident del GGe i fundador i CEO de Factor Energia, va posar sobre la taula algunes claus de la transició energètica a Catalunya i a Europa, posant l’accent a l’electricitat, el gas i les renovables.

Abans de la pausa, Mariano Marzo, director de la càtedra en Transició Energètica UB-Fundació REPSOL, va anar desgranant les prediccions del preu de petroli que es preveu molt menor a les primeres previsions, com a conseqüència, entre d’altres, de l’impacte del coronavirus a l’economia i consum mundials.

A mig matí, tots els assistents van poder gaudir d’un esmorzar cortesia del GGe, moment que van poder aprofitar per fer networking i conversar amb els ponents i organitzadors.

Puntualment, a les 12.00, va començar la segona part de la sessió tècnica que, moderada per Joan Esteve, cap de la Divisió de Planificació Estratègica de l’ICAEN, va comptar amb les intervencions de diversos ponents que van arrodonir el contingut de la jornada.

En primer lloc Javier Rodríguez, director general de l’Associació Espanyola de Cogeneració (ACOGEN). Va recalcar que l’ordre TED/171/2020 ha reduït en 400 M€ la retribució regulada a les plantes de cogeneració per al 2020, que suposa una baixada del 32% respecte el 2019. Aquesta ordre, suposa un fort estrès econòmic a les indústries que utilitzen cogeneració.

En segon lloc, Francesc Vidal, cap de l’Àrea d’energies renovables i internacional de l’ICAEN, va exposar els punts més importants de la Llei 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables que defineix, entre d’altres , els criteris generals i específics dels parcs eòlics i les plantes fotovoltaiques per minimitzar l’impacte ambiental i paisatgístic sobre el territori.

Seguidament Manel Romero, delegat de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF) a Catalunya, va parlar sobre l’energia solar fotovoltaica i els reptes que ens planteja aquesta font d’energia. La implicació de totes les parts i una millora tecnològica per adaptar la xarxa i gestionar l’energia són clau.

Per últim, Víctor Cusí, president de l’Associació Eòlica de Catalunya (EOLIC-CAT), va centrar la seva ponència en l’energia eòlica per afrontar l’emergència climàtica i impulsar la transició energètica. Per a ell, per afrontar l’emergència climàtica i fer camí cap a la transició energètica, caldrà augmentar l’electrificació de tots els sectors econòmics, també l’agricultura.

La jornada va comptar amb una bona participació dels assistents que van fer preguntes a tots els ponents i van ajudar a un debat interessant i productiu.

En acabar la jornada els socis dels GGe es van reunir en l’assemblea anual de l’associació.