El passat divendres, 6 de març de 2020, es va celebrar a l’auditori de la Diputació de Lleida el II Fòrum de Desenvolupament Sostenible. L’acte, coorganitzat pel Grup de Gestors Energètics, va comptar amb la benvinguda del conseller de Territori i Sostenibilitat, Hble. Damià Calvet i Valera, el vicepresident de la Diputació de Lleida, Il·lm. Jordi Latorre i Sotus, i el president dels GGe, Sr. José Enrique Vázquez.

El conseller Calvet va reflexionar sobre l’evolució del llenguatge a l’hora d’explicar el fenomen mediambiental que com a societat estem immersos. Així, s’ha passat de parlar de medi ambient, sostenibilitat i canvi climàtic, a parlar d’emergència climàtica. Per fer front a aquesta emergència, el conseller va exposar tres eixos de treball sobre els que incidir: la transició energètica, la descarbonització de la mobilitat i l’economia circular.

El conseller va exposar que per fer front a l’emergència climàtica cal incidir en tres eixos de treball: la transició energètica, la descarbonització de la mobilitat i l’economia circular.

El vicepresident de la Diputació de Lleida i Alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, va destacar  que Lleida és un dels pulmons verds del país i que les persones que viuen en el territori són elements clau per a la protecció dels espais i paisatges i evitar incendis; cal educar la ciutadania en un consum responsable.

La jornada va incloure un bon nombre d’intervencions. En primer lloc, Antoni Franquesa, director del Departament d’Energia, Vehicle Elèctric i Autoconsum de Factor Energia va parlar del ‘Nou model energètic en la transició energètica’. Seguidament, Aleix Massana, director de Solit Energia, va centrar la seva intervenció en ‘Model d’èxit: Fruits de Ponent, disminució dels costos energètics en el sector de la fruita’. Manuel Montalban, director comercial de Gestevet, va centrar la seva intervenció en la ‘Importància de la digitalització de l’aigua’, i, Isidre Alférez, director de vendes d’Imartec, va exposar una ponència sobre ‘L’oportunitat de la biomassa’.

Després de la pausa-cafè, va ser el torn de Manel Martínez, cap de vendes de la zona ibèrica de Circontrol, que va fer una exposició sobre ‘Gestió energètica en mobilitat elèctrica. Tecnologia de càrrega i control de consums d’energia’. Per la seva banda, el gerent de GCTplus, Josep Camprubí, va  parlar sobre ‘Requisits legals de les auditories energètiques’, i el director de Desenvolupament Científic i tecnològic d’Eurecat a Lleida, Gabriel Anzaldi, va reflexionar sobre ‘El paper de la revolució digital en el nexe Aigua-Energia-Alimentació. Les claus per a un desenvolupament sostenible’.

Per últim, la cloenda va anar a càrrec del director dels Serveis territorials d’Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo, i del diputat de l’Àrea de Sostenibilitat de la Diputació de Lleida, Ramon Cónsola.