El passat 2 de juliol de 2020, el Grup de Gestors Energètics (GGe) va celebrar un seminari web que va comptar amb la presència del Sr. Emili Rousaud, vicepresident dels GGe i CEO i Factor Energia. Rousaud va ser el ponent principal i va abordar qüestions de gran transcendència pel que fa als mercats energètics i el futur de l’energia convencional i “verda”.

Així, després d’unes paraules de benvinguda per part de José Enrique Vázquez, president dels GGe, Rousaud va donar la seva opinió sobre el futur dels mercats energètics, una possible acceleració de la transició energètica o què passarà amb el preu de l’energia.

En primer lloc va fer una reflexió sobre el canvi de paradigma que ha suposat i suposa la crisi del COVID 19  i en va destacar dues característiques:

  1. El teletreball com a oportunitat per a empreses i treballadors: reducció de costos i augment de la conciliació
  2. La millora experimentada en la qualitat de l’aire de les ciutats, com per exemple a Barcelona, les setmanes del confinament que ha suposat una presa de consciència de la seva importància per bona part de la ciutadania.

El gruix de la ponència, que es va allargar poc més de quaranta-cinc minuts, va començar parlant del Green Deal europeu. En aquest sentit, va posar èmfasi en convertir la recuperació a la crisi en una oportunitat mediambiental que abordi objectius contra el canvi climàtic, la digitalització i els serveis a les persones.

La recuperació a la crisi es pot convertir en una oportunitat mediambiental que abordi objectius contra el canvi climàtic, la digitalització i els serveis a les persones.

Del seguit de reflexions sobre el preu de l’energia, en podem destacar els següents titulars:

  • El preu de l’energia el marquen les energies convencionals que depenen de costos addicionals que fluctuen en funció de les conjuntures internacionals. Actualment el preu de l’energia és molt baix donades les circumstàncies de crisi en què estem immersos; amb les crisis els preus de l’energia baixen.
  • El preu de les energies renovables depèn exclusivament de la inversió i el manteniment, ja que no tenen costos associats. Per tant, tenint en compte que el preu de la inversió en renovables s’està abaratint (i continuarà fent-ho) i els costos de manteniment són estables i mantinguts, hem de preveure que el cost de les energies renovables també s’abaratirà.
  • El preu de l’energia eòlica i l’energia fotovoltaica ha tingut un descens importantíssim les últimes dècades.

Cal destacar la situació i característiques meteorològiques de la Península Ibèrica que es troba en una situació privilegiada pel que fa als recursos energètics eòlics i solars. Degut a aquest fet ens trobem amb la paradoxa següent:

Fins avui, la Península Ibèrica ha estat el territori amb el preu de l’energia més car d’Europa i, probablement del món. A partir d’ara té l’oportunitat de convertir-se en exportador net d’energia gràcies a les renovables, cosa que podria comportar una injecció de diners de 500.000 milions d’euros i 200.000 llocs de treball. L’aposta per a la innovació en renovables, per tant,  és fonamental i imprescindible ara mateix.

La jornada va acabar amb un torn de preguntes que els assistents feien arribar a través del xat i unes paraules d’agraïment i comiat de José Enrique Vázquez, president del GGe.

Podeu accedir a l’enregistrament del seminari en aquest enllaç: GGe Seminari 020720201.mp4

Des del GGe, seguim preparant continguts de qualitat per als nostres socis i tots els interessats en l’energia. No deixeu de seguir-nos!