El proper 21 d’octubre se celebra la sisena edició del congrés Som Elèctrics (presencial i en línia) que gira al voltant del ferrocarril i aprofundeix en la seva relació històrica amb els recursos energètics i el canvi profund que està experimentant aquest mode de transport que ha de tenir un paper clau en la mobilitat futura.

Els GGe col·labora de nou amb aquest congrés que vol ser un espai de debat i reflexió per posar en valor un element del passat com és l’electrificació i analitzar-ne el paper transcendental i l’impacte en la societat actual i futura.

A Som Elèctrics 2021 s’abordaran temes com la reactivació econòmica a través del transport de mercaderies; els conflictes d’alguns traçats; les noves connexions europees; el canvi profund de les empreses ferroviàries en gestores de mobilitat; la digitalització i la liberalització en els serveis, així com els canvis tecnològics en la indústria del sector, els nous materials de fabricació i el disseny dels trens del futur.

Tots aquests temes s’emmarquen dins del compromís del transport ferroviari amb la sostenibilitat, fet que el converteix en exemple i una opció per posar en valor dins de la mobilitat actual i futura.

Programa provisional

9.30 h. Inauguració institucional.

Bloc 1 | Passat, present i futur del ferrocarril

10.00 h. El ferrocarril i els recursos energètics, una relació històrica. Ponent pendent de confirmació.

10.30 h. Què s’espera d’Europa i del ferrocarril? A càrrec de Joan Amorós, president de l’associació Ferrmed.

11.00 h. La transformació d’FGC: d’empresa ferroviària a empresa gestora de mobilitat. A càrrec del president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

11.30 h. Pausa cafè.

Bloc 2 | La reactivació econòmica i l’eficiència en el servei: mercaderies i viatgers

12.00 h. La reactivació econòmica i el ferrocarril: l’equilibri entre l’economia, la seguretat i la sostenibilitat. A càrrec d’Ignasi Gómez-Belinchón, cluster manager d’In-Move (Railgrup), i Eugeni Sedano, portaveu de la plataforma Mercaderies per l’interior.

12.30 h. La liberalització ferroviària. Ponent pendent de confirmació.

13.00 h. El retorn dels trens nocturns. A càrrec d’Eric Boisseau, president de l’associació Objectif Train de Nuit.

13.30 h. Debat.

Bloc 3 | La nova mobilitat i els trens del futur: tecnologia, eficiència i disseny sostenible

16.00 h. La problemàtica del subministrament elèctric. Ponent pendent de confirmació.

16.30 h. Una immersió en l’ecodisseny, la tecnologia i la fabricació sostenible per als nous trens sense emissions. A càrrec de Jaime Borrell, director de Desenvolupament de negoci d’Espanya i Portugal d’Alstom.

17.00 h. Els nous materials en la fabricació dels trens. A càrrec d’Elena Jubete, coordinadora de Mat4Rail, i de Laia Garriga, cap de Desenvolupament de Negoci del Mercat Ferroviari d’Eurecat.

17.30 h. El revolucionari Hyperloop d’Elon Musk. A càrrec de Juan Vicén, cofundador i director de Màrqueting a Zeleros Hyperloop.

18.00 h. Debat i tancament.

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS A https://somelectrics.mnactec.cat/