Dimecres passat, 19 d’octubre de 2022, una colla de socis del Grup de Gestors Energètics van gaudir de la visita a la fàbrica LC Paper de Besalú. Joan Vila, CEO d’LC Paper, va guiar la visita i va explicar com s’organitza la fàbrica i quins són els reptes actuals.

Tal i com expliquen a la seva web, els orígens de la fàbrica de paper cal situar-los l’any 1881, quan Jean Grelon i el Sebastian Rosal varen decidir construir una fàbrica de paper a la vora del Fluvià: La Confianza. Fábrica de papel contínuo.

El 1973, LC Paper va inaugurar una planta de paper recuperat per dispersió, la segona d’aquestes característiques del món. El 1999 inaugura una màquina de paper 3,3 m d’amplada, el 2009 posa en funcionament una màquina de paper tissú i el 2017 entra al programa Horizon 2020 i desenvolupa una planta de producció de producte acabat de tissú, principalment higiènic i eixugamans.

Aquest augment de producció al llarg dels anys ha anat acompanyat d’un model de sostenibilitat fonamentat en l’enginyeria interna, la intensitat en processos de recerca i la generació pròpia d’energia que els ha fet esdevenir un referent mundial.

Al llarg de la visita els assistents van poder gaudir de les explicacions precises per part de Joan Vila, un gran apassionat a l’energia. LC Paper és, per tant, un exemple d’innovació contínua apostant des de sempre per l’estalvi i l’eficiència energètica.

Com a colofó, els assistents van poder conèixer nous projectes realment inspiradors  per arribar a les zero emissions i la cultura circular, sempre comptant amb el territori.

Conèixer els seus processos productius orientats a consumir menys energia, menys aigua i menys fibres; per generar productes de menor cost i impacte ambiental substancialment més baix ha estat, francament interessant. Com a Grup de Gestors Energètics, doncs, agraïm al nostre soci Joan Vila i a LC Paper la gentilesa i la cordialitat de rebre’ns a la seva magnífica fàbrica de Besalú.